Home / Persberichten / Kromo inspireert in Haags Hofbad

Kromo inspireert in Haags Hofbad

The Hague Grand Prix daverend succes. Drie wereldrecords’

Den Haag, 22 februari 2015 – Een weekend topzwemmen in het Haagse Hofbad bood het talrijke publiek drie wereldrecords, spektakel van KNZB toppers en natuurlijk Olympisch kampioene Ranomi Kromowidjojo. “The Hague Grand Prix heeft Den Haag als zwemstad weer op de kaart gezet. Drie wereldrecords in een weekend is natuurlijk fantastisch”, stelde een jubelende toernooidirecteur Ed de Kievit van het organiserende Racing Club direct na afloop. 

Ook organisator Robert Yallop van Racing Club kijkt tevreden terug op het driedaagse zwemfestijn: “Ranomi was natuurlijk een van de hoogtepunten. Een Olympisch kampioen in je eigen zwembad, dat maak je niet vaak mee. Ranomi is een inspirerend voorbeeld voor onze talenten. Maar dat valide en paralympische topzwemmers met elkaar in een wedstrijd zwemmen vind ik ook geweldig. Met 50 vrijwilligers hebben we dit zwemfeest neergezet, dat maakt Racing Club waanzinnig trots.”

Ranomi kwam, zag en overwon
Met een officieuze 24.66 op de 50 meter vrije slag liet Ranomi Kromowidjojo op zaterdagochtend een uitstekende indruk achter in het Haagse Hofbad. Voor volle tribunes zwom Kromowidjojo een trainingsserie. Maar wel een van hoge kwaliteit. Op de 50 meter vrij, binnen de 200 meter vrije slag, waardoor haar tijd niet officieel werd geklokt. Kromowidjojo: “Vanwege mijn drukke trainingsschema was er eigenlijk geen ruimte voor een wedstrijd op dit moment, vrijdag heb ik ook gewoon getraind. Gelukkig kon ik hier tijdens de 200 meter vrij 50 meter vrij zwemmen.” De drievoudig gouden medaille winnares van Londen 2012 (50 en 100 meter vrij en estafette) was onder de indruk van het Hofbad en het zwemfestijn: “Heel leuk om hier te zwemmen. Er staat een toporganisatie en wat een geweldig mooi zwembad is dit. Ruim van opzet, licht en met prachtige faciliteiten, heerlijk om hier te zwemmen. Voor mij is dit de eerste keer dat ik in Den Haag zwem.” ‘Kromo’ nam na afloop van haar race alle tijd voor het publiek en deelnemende kinderen aan The mini Hague Grand Prix. Tijdens een kinder ‘Meet & Greet’ ging ze geduldig met iedereen op de foto, deelde handtekeningen en badmutsen uit en nam de tijd om vragen te beantwoorden. “Mijn lievelingsslag? Toch de borstcrawl, maar de vlinderslag vind ik soms ook heel leuk. Wat ik voor Unicef doe? Ik ben ambassadeur van Unicef en probeer daarmee zoveel mogelijk aandacht te vragen voor het werk van Unicef zodat overal in de wereld kinderen kunnen worden geholpen.”

KNZB topselectie
Golden Ranomi was niet de enige topper in het Hofbad. Ook Femke Heemskerk, Sebastiaan Verschuren, Joeri Verlinden en Moniek Nijhuis gaven acte de presence, tot groot enthousiasme van het publiek. Voor Joop Alberda, Technisch Directeur van de KNZB, is het belangrijk dat er naast de meerdaagse zwemwedstrijden in Eindhoven en Amsterdam een nieuw internationaal lange baan zwemtoernooi op de kalender is gekomen: “The Hague Grand Prix brengt de talenten van nu en morgen samen met de toppers van vandaag. Daarom heeft de KNZB ook besloten om ook volgend jaar hier in Den Haag te zijn met een selectie topzwemmers.”

Drie paralympische wereldrecords
De slotdag leverde maar liefst 2 wereldrecords op. In de series verpulverde de 20 jarige Simon Boer uit ’t Harde zijn oude wereldrecord op de 200 meter schoolslag met bijna 4 seconden. Met 2.53.07 noteerde de paralympische zwemmer uit ’t Harde in de categorie SB7 mondiaal de snelste tijd ooit. Simon Boer: “Al een tijd gaat het lekker op de training. Dit is vooral een mentale overwinning. Ik had me voorgenomen om vasthoudend te zwemmen, lef te tonen en dan ineens valt alles op z’n plek, wereldrecord, heerlijk. En er zit nog rek in.” Ook Magda Toeters noteerde een mondiale toptijd. Op de 200 meter schoolslag verbrak zij haar eigen wereldrecord (Klasse S14) en noteerde 2.49.36. Vrijdagavond zwom Marlou van der Kulk het eerste wereldrecord tijdens The Hague Grand Prix 2015. De Blaricumse (21) klokte 5.21.90 op de 400 meter wisselslag in de Klasse S14.

2016
“Volgend jaar is er weer een editie van The Hague Grand Prix”, zegt Ed de Kievit. “Dit internationale toernooi biedt een podium voor talenten om te zwemmen samen met toppers. Deelnemers willen nu al inschrijven en met de zekerheid dat er namens de KNZB weer selectiezwemmers naar Den Haag komen garanderen we dat The Hague Grand Prix ook in 2016 op de zwemkalender staat.”

Startschot van Rabin Baldewsingh
Zwemvereniging Racing Club organiseerde van 20 t/m 22 februari in het Haagse Hofbad de 2e editie van The Hague Grand Prix. Kwamen vorig jaar nog 170 deelnemers aan de start, dit jaar deden 580 zwemmers uit zeven landen mee, waaronder ook veel paralympische topzwemmers op jacht naar WK limieten. Sportwethouder Rabin Baldewsingh van Den Haag ‘schoot’ de zwemmers op vrijdagavond symbolisch weg. “Een fantastisch evenement voor Den Haag. Hier staat een trotse wethouder. Let the games begin”, sprak de wethouder.

Prestaties Racing Club zwemmers
In het sterke veld zwommen twee Racing Club zwemmers naar een gouden plak. Zaterdag won Jonne Schaafsma de 50 rug in 29.97 (Jeugd 1 en 2). Zondag deed Uma Kraus op de 50 school (klasse 1 en 2 senioren) hetzelfde in 33.43. Een compleet overzicht van de startlijsten en alle uitslagen: http://www.yannz.nl/livetiming/gp15/index.html

Deze video (https://www.youtube.com/watch?v=PJ-hFN4h-bc) gemaakt door Robert John Henderson / www.haagsetopsport.nl geeft een impressie van de zaterdag van The Hague Grand Prix.

Over Racing Club
Racing Club is een Haagse wedstrijdzwemvereniging (2009), opgezet met het doel zwemmers een inspirerende omgeving te bieden om hun talent optimaal te ontwikkelen. Racing Club wil het topzwemmen in Den Haag professionaliseren en Den Haag als topsportstad op de kaart zetten. Racing Club ontving in 2012 het keurmerk Haags Goud en  traint in het Haagse Hofbad in Ypenburg. Zwemmen is de passie van alle betrokkenen bij Racing Club, kwaliteit de standaard, excellentie de uitdaging. Dream. Believe. Achieve. www.racingclub.nl / @racingclubnl

Voor nadere informatie (niet voor publicatie)
Via de bijgesloten link kunnen enkele foto’s van The Hague Grand Prix worden gedownload. Deze zijn rechtenvrij te gebruiken door redacties met bronvermelding ‘Foto Frans de Best’.

Op de foto’s o.a. Ranomi Kromowidjojo, Simon Boer (WR), Marlou van der Kulk (WR) en Magda Toeters (WR).
https://plus.google.com/photos/101617317656298468055/albums/6118745727605411009?banner=pwa

Bert Tielemans, perswoordvoerder
06 – 573 433 31 / bert@racingclub.nl / @berttielemansjr

Check Also

swim-den-haag-unicef

Ranomi Cup levert 18.800 euro voor Unicef op

Unicef ambassadeur ‘beduusd’ Den Haag, 8 april 2018 – Op de slotdag van de Swim …

FrenchSpainGermanEnglish