Home / Nieuwsbericht Racing Club Den Haag / ONK korte baan Tilburg groot succes voor The Hague Swimming!

ONK korte baan Tilburg groot succes voor The Hague Swimming!

Tilburg was net als vorig jaar het toneel voor het Open Nederlands Kampioenschap voor senioren gehouden van 30 oktober tot en met 1 november. Met een EK limiet, 3 gouden, 1 zilveren, een estafette bronzen plak en 13 finale plekken kunnen de zwemmers van startgemeenschap The Hague Swimming tevreden terug kijken op het 3 daagse toernooi.

Het ONK begon met de 4x50m vrije slag mix, een nieuw onderdeel van het ONK. Ivo van Dijck, Sterre Keller, Maud Hoofs en Krijn de Kievit beten het spits af. Daarna was het tijd voor Gaetane Demyttenaere die de 400m wissel zwom. Zij zwom zichzelf op deze 400m wissel naar een plek in de B-finale. Na Gaetane mochten Emma Berry en Tamara van Vliet starten op de 50m rugslag. Emma verbeterde haar PR met een paar tienden en Tamara zwom door haar PR te evenaren naar een overall 2e plaats. Zij kon dus ’s middags in de A-finales strijden om de medailles. Na de 50m rugslag was het de tijd voor de 200m vrije slag, aan de start verschenen Tessa Lin van Baal, Emma en Sterre. Tessa en Sterre snoepte beide wat van hun PR af na een mooie race. Na dit drietal was het de beurt aan Maud en Eef om te starten op de 100m vlinderslag, na een tijd van 1.05.95 voor Maud betekende dit een plek in de B-finale. Ruben Stam mocht daarna laten zien wat hij kon op de 50m vlinderslag, met een goede tijd eindigde hij als 1e reserve voor de B-finale. Na het sprintgeweld op de 50m vlinderslag mochten de dames, Anouk Elzerman, Uma Kraus en Ilse Rijnja laten zien dat Den Haag goed in schoolslag is. Anouk werd jammer genoeg gediskwalificeerd en kon daardoor niet mee strijden voor de medailles in de A-finale. Uma Kraus zwom naar een PR en kwalificeerde zich als 4e voor de A-finale. Ilse zwom ook hard genoeg voor een plek in de finale, zij plaatste zich als 4e voor de B-finale. Het laatste programma voor de ochtend sessie was de 4x100m wisselslag, Tessa, Ilse, Maud en Sterre eindigde als 7e en mochten ’s middags dus nog proberen om wat plaatsen te stijgen.

De allereerste finale sessie begon met de 400m wisselslag voor Gaetane. Gaetane kon in deze finale net weer wat sneller zwemmen dan in de ochtend sessie! Hierna zorgde Tamara voor de eerste medaille! Met een klein PR racete ze naar de tweede plek en mocht ze dus de zilveren medaille ophalen! De 100m vlinderslag voor Maud was het volgende programma op de planning, met ongeveer dezelfde tijd als in de ochtend was het een prima finale race. Ilse en Uma verbeterde allebei hun PR, hierdoor eindigde Ilse als 2e in de B-finale en Uma eindigde jammer genoeg net naast het podium (4e) in de A-finale. Daarna was het de tijd voor het laatste programma, de 4x100m wisselslag. Doordat Anouk geen finale had zwom Anouk in plaats van Uma de 100m schoolslag in de estafette. Nadat Tessa een stuk harder zwom dan in de ochtend lagen de dames op de 5e plek toen Anouk overnam, na een goede inhaalrace gaf ze het stokje over aan Maud, toen op de 2e positie. Maud kon deze 2e positie vast houden, om vervolgens de beurt te geven aan Sterre die tot op de laatste meters vocht met De Dinkel voor de 3e plaats en bleef die positie vast houden tot aan de muur! Zij kregen dus de bronzen plak omgehangen!

Na de goede start op vrijdag en een welverdiende nachtrust stond de volgende ochtend sessie alweer op het programma. Ook deze sessie begon weer met een nieuwe afstand, dit keer de 4x50m wisselslag mix. Ivo, Uma, Jelmer Lankhorst en Maud zwommen in een spannende race naar de 9e plaats, één plaats te weinig voor een finaleplek. Daarna zwommen Eef, Gaetane en Maud de 200m wisselslag. Na de 200m wisselslag zwom Emma de 100m rugslag, en een goede race naar een tijd van 1.07.48. Gaetane mocht na de 200m wisselslag ook nog de zware 200m vlinderslag zwemmen. Deze afstanden vlak achter elkaar was misschien toch iets te veel van het goede. Daarna sprintte Ivo en Sven Hubregtse op de 50m vrije slag. Tamara, Sterre en Tessa mochten daarna de 100m vrije slag zwemmen. Met een tijd van 55.07 plaatste Tamara zich als 5e voor de A-finale. Tessa en Sterre zwommen beide een goede race en zwommen ongeveer hun eigen tijd. Het volgende programma was de 100m vlinderslag voor Ruben, die verzekerde zich door een halve seconde van zijn PR af te zwemmen voor een plek in de finales. Het laatste programma was de 50m schoolslag voor de schoolslagdames, Anouk, Uma en Ilse. Anouk plaatste zich met een prima tijd als 2e voor de A-finale. Uma zwom een PR en plaatste zich weer als 4e voor de A-finale. Ilse zwom door middel van een PR een plek in de B-finale.

Er werd geluncht en klaar gemaakt voor de volgende finale sessie, die begon met de 50m schoolslag. Ilse zwom met ongeveer dezelfde tijd als in de ochtend naar de overall 14e plek. Anouk zwom een halve seconde sneller dan in de ochtend en dat was genoeg om als eerste aan te tikken! Zij mocht dus het hoogste trede betreden om de gouden medaille op te halen! Uma zwom dezelfde tijd als in de ochtend, maar kwam 0,5 seconde tekort voor de 3eplaats. Ze eindigde op de 4e plek. In de 100 vlinder B-finale zwom Ruben nog weer een seconde sneller dan zijn nieuwe PR van de ochtend. Met 54.98 eindigde hij dus ook 3e in de B-finale. Tamara had besloten om niet van start te gaan in de finale van de 100m vrije slag. Hierna ging iedereen weer richting de huisjes om daarna snel weer zijn in te duiken voor de volgende ochtend sessie.

In die ochtend sessie zwommen Sterre en Eef de 400m vrije slag. Beide zwommen zeer vlakke en stabiele races naar een tijd van resp. 4.45.82 en 4.51.39. Vervolgd werd met de 100m vrije slag voor Ruben, met een sublieme race tikte hij aan na 52.36 seconden en verbeterde zijn PR met meer dan een seconde! Na de 100m vrije slag werd vervolgd met de 100m wissel. Maud en Ivo zwommen allebei een mooie 100 meter, waardoor Maud 1e reserve stond voor de B-finales. Tessa en Emma zwommen daarna beide een PR op de 200m rugslag na een goed opgebouwde. Tessa tikte aan in een tijd van 2.24.27 en Emma in 2.26.16 nadat ze in het laatste stuk allebei goed door konden trekken. Na deze races was het tijd voor de 50m vrije slag met Tamara en Sterre. Tamara tikte na een uitstekende race aan in een tijd van 24.38. Deze tijd was ruim genoeg voor het geen wat ze graag wilde zwemmen, een limiet voor de EK korte baan in Netanya! Hierdoor is Tamara dus de eerste zwemmer die vanuit The Hague Swimming gaat zwemmen op een Europees Kampioenschap! Met deze tijd was ze ook ruim de snelste zwemmer in het ochtend programma, dus mocht ze proberen om de gouden medaille binnen te halen in de middag! Na dit mooie resultaat mochten Ilse, Uma, en Anouk knallen op de 100m schoolslag. Uma zwom een PR en ging wederom als 4enaar de A-finales. Anouk zwom na bijna 2 jaar geen PR te hebben een tijd van 1.06.49, een seconde sneller dan dat ze ooit had gedaan. Na de 100m zwom Maud nog de 50m vlinderslag in een tijd van 29.95. Het slotstuk van de laatste ochtend sessie was de 4x100m vrije slag met Iona van der Toorn, Maud, Sterre en Tessa. Iedereen zwom nagenoeg zijn eigen tijd of zelfs sneller en zo eindigde deze estafette op de 12e plek.

De laatste middag sessie begon met de 50m vrije slag van Tamara, kijken of ze haar tijd van de ochtend nog iets kon aanscherpen. Met een tijd van 24.46 was zij niet sneller dan in de ochtend, maar wel wederom onder de limiet voor het EK. Met deze tijd sleepte ze ook de gouden medaille in de wacht! Na deze race zwommen Uma en Anouk de 100m schoolslag A-finale. Uma zwom weer sneller dan de PR die ze in de ochtend zwom, jammer genoeg leverde dat net geen eremetaal op en werd ze op een paar tiende 4e. Anouk scherpte haar PR gezet in de ochtend nog aan met 1 tiende, dit leverde de gouden plak op! De race werd nog even spannend of zij ook onder de EK-limiet kon duiken, maar jammer genoeg kwam ze net 0,2 seconde tekort!

Al met al was het een zeer geslaagd NK met een grote ploeg en mooie resultaten!

Brons 4x 100meter wisselslag Tessa Lin van Baal, Anouk Elzerman, Maud Hoofs, Sterre Keller Goud 50meter vrijeslag Tamara van Vliet

Limiet EK Tamara van Vliet Goud 50meter schoolslag Anouk Elzerman

Check Also

71142177_2616942051701173_4249683991214424064_o

Top resultaat op Nederlands Estafette Kampioenschap

Top resultaat op Nederlands Estafette Kampioenschap! Het was weer een mooie opening van het nieuwe …

FrenchSpainGermanEnglish