Home / Persberichten / Swim Cup Den Haag start met recordregen

Swim Cup Den Haag start met recordregen

Den Haag, 3 maart 2017 – Femke Heemskerk heeft vandaag in het Haagse Hofbad met 1.56.59 op de 200 meter vrije slag voldaan aan de limiet voor het WK zwemmen in juli Budapest. Op de 1e dag van de Swim Cup Den Haag werden in totaal zeven records gezwommen. Paralympische zwemmer Marc Evers behaalde een wereldrecord op de 100 meter vlinderslag in 58.88. Daarnaast werden er zes Europese- en Nederlandse records gezwommen.

12.500 euro voor UNICEF

Behalve toptijden presteerden ook de 400 deelnemers aan de Ranomi Cup boven verwachting. De minioren en junioren zwommen samen 12.500 euro voor UNICEF bij elkaar. Naamgever van de Ranomi Cup, UNICEF ambassadeur Ranomi Kromowidjojo, nam namens UNICEF een cheque in ontvangst. De Zeeuwse Iris Duvekot haalde in anderhalve week tijd met haar actie 1.192 euro voor UNICEF op. Ranomi Kromowidjojo: “Het is fantastisch om te zien dat al deze kinderen samen zich zo enorm hebben ingezet voor UNICEF. Het geld is hard nodig en wordt door UNICEF goed gebruikt voor projecten voor kinderen die hulp hard nodig hebben.”

Swim Cup Den Haag Meet and Great Ranomi Kromowidjojo

Opening

Voorafgaand aan de eerste finales opende de Haagse sportwethouder Rabin Baldewsingh de Swim Cup. Rabin Baldewsingsh: “Geweldig om te zien dat dit evenement is uitgegroeid tot een wedstrijd waar het echt om de tijden gaat en waar zwemmers zich kunnen kwalificeren voor het WK. De Swim Cup laat met de Ranomi Cup ook zien dat topsport en breedtesport bij elkaar horen en niet zonder elkaar kunnen. De toppers inspireren de talenten van de toekomst. Het is een eer voor de gemeente Den Haag om dit toernooi in de stad te hebben.”

Swim Cup Den Haag Ranomi Kromowidjojo Rabin Baldewsingh

Records

Op de eerste dag werd er vooral hard gezwommen in Den Haag. Behalve de kwalificatie van Femke Heemskerk en het wereldrecord van Marc Evers zwom paralympische zwemmer Duncan van Haaren in 2.26.48 een Europees Record 200 meter schoolslag uit de boeken. Tim van Duuren vestigde op dezelfde afstand met 2.44.53 een nieuw Nederlands record. Dat deden ook de paralympische zwemmers Ilona Venema (1.11.20 op 100 meter vlinder), Manon Vermarien (2.46.65 op 200 wissel) en Cleo Keijzer (38.73 op 50 rug. Klap op de vuurpijl was het Nederlands record van toptalent Marrit Steenbergen (17) in de finale 200 meter wisselslag (2.14.68).

Het Hofbad is dit weekend het toneel van de 1e Swim Cup Den Haag. De KNZB heeft het Haagse zwemweekend aangewezen als kwalificatietoernooi voor het WK zwemmen in Budapest. De complete Nederlandse zwemtop met Femke Heemskerk, Joeri Verlinden, Jesse Puts en Ranomi Kromowidjojo en de Nederlandse paralympische top verschijnt aan de start.

Swim Cup Den Haag start Femke Heemskerk 200 meter vrijeslag

Foto’s  Swim Cup Den Haag / Kees-Jan van Overbeeke.

Check Also

swim-den-haag-unicef

Ranomi Cup levert 18.800 euro voor Unicef op

Unicef ambassadeur ‘beduusd’ Den Haag, 8 april 2018 – Op de slotdag van de Swim …

FrenchSpainGermanEnglish