Home / Nieuwsbericht Racing Club Den Haag / Tamara van Vliet terug op internationaal podium na strijd tegen anorexia

Tamara van Vliet terug op internationaal podium na strijd tegen anorexia

Leidsch Dagblad EINDHOVEN – Je kunt beter stoppen. Dat kreeg Tamara van Vliet vorig jaar te horen. De progressie van het Oegstgeestse zwemtalent was gestokt, mede door een angststoornis en anorexia. Opgeven wilde Van Vliet echter niet. Met succes knokte de nu 21-jarige zich terug. Volgende week start ze op de WK kortebaan in het Canadese Windsor.

Het worden de eerste wereldkampioenschappen voor Van Vliet. In 2011, 2013 en 2015 zwom ze al de Europese kampioenschappen kortebaan. Die leverden haar vier estafettemedailles op.

Van Vliet, specialiste op de 50 meter vrije slag, zal in Windsor alleen op de estafette uitkomen. Ze verwacht veel van zichzelf. Een persoonlijk estafetterecord is het doel. ,,Dat zou erin moeten zitten. Het zwemmen gaat goed.

’’Sinds september traint de Oegstgeestse in Eindhoven onder Patrick Pearson. Die heeft flink aan haar techniek gesleuteld en ook op de start heeft Van Vliet hard getraind. Een van haar trainingsmaatjes is Ranomi Kromowidjojo. ,,Het is heel leuk om met haar te kunnen zwemmen. Deze kans deed zich voor en die wilde ik met beide handen aangrijpen’’, vertelt Van Vliet.

Zes jaar ziek

Het had niet veel gescheeld of Van Vliet had nooit met de Olympisch kampioene van Londen gezwommen. Sterker nog, maar weinig mensen hadden gedacht dat Tamara van Vliet nu überhaupt nog zou zwemmen. ,,Ik ben zes jaar lang ziek geweest’’, vertelt van Vliet.

Een angststoornis en anorexia zorgden ervoor dat het zwemmen steeds moeilijker werd voor het talent. ,,Het kostte zoveel energie. Ik kon het niet meer opbrengen. Ik liep op mijn tandvlees. Toen zeiden ze bij het nationale trainingscentrum in Amsterdam: sorry Tamaar, maar het houdt hier op voor je.

’’Van Vliet dacht lang na. ’Is dit het?’, spookte door haar hoofd. ’Nee’, besloot ze. ,,Ik vond zwemmen te leuk om op te geven.’’ Van Vliet kon bij haar oude trainer Hans Elzerman terecht bij Racing Club in Den Haag. Daar raakte ze weer op het goede spoor.

Rio

,,Het was wel wennen om na jaren de faciliteiten van de KNZB opeens weer bij een club te zwemmen en alles zelf te moeten regelen. Maar het heeft ontzettend goed uitgepakt. We hadden een leuk groepje en ik maakte weer progressie.

’’Zoveel zelfs dat de Spelen van Rio de Janeiro afgelopen voorjaar opeens een reëel doel werden voor de Oegstgeestse. ,,Ik had nooit gedacht dat ik naar Rio zou kunnen. Mijn tijden lagen altijd ver boven de limiet. Totdat ik er opeens maar zes honderdsten boven zat.’’ Bij de EK langebaan in Londen kreeg ze nog een kans om zich te kwalificeren voor de Spelen. Het lukte net niet.

De teleurstelling was groot. Zo groot dat Van Vliet de Spelen nauwelijks volgde. ,,Het was te pijnlijk om te kijken. Zes honderdsten is niets. Maar wel het verschil tussen naar de Spelen mogen en thuisblijven.’’

Nog jong

Inmiddels heeft ze die teleurstelling achter zich gelaten. ,,Op een gegeven moment moet je zeggen: het is klaar. Ik ben nog jong en kan nog vier jaar door.

’’Ook met haar gezondheid gaat het goed. Met haar angsten heeft Van Vliet leren omgaan. En ook de anorexia is onder controle, al zal de eetstoornis altijd een valkuil blijven voor de Oegstgeestse. Het is een strijd die Van Vliet vol wil aan gaan.

Ze studeert zelfs voor gewichtsconsulent, met als specialisatie eetstoornissen. ,,Veel mensen zeiden: ’Is dat wel verstandig?’ Maar ik wil later andere mensen helpen met wat ik zelf heb meegemaakt. Ik vind het ook heel interessant om te leren hoe je op een goede manier voor je lichaam moet zorgen.

”De WK in Canada ziet Van Vliet als een opstap naar de rest van haar zwemcarrière. De komende vier jaar wil ze er alles aan doen om alsnog de Spelen te halen. Maar ook als dat niet lukt, zal Van Vliet met een goed gevoel terugkijken op haar tijd als zwemster. ,,Als ik het zwemmen niet had gehad, was ik verder van huis geweest. Ik wilde zo graag zwemmen, dus ik moest ervoor zorgen dat ik zou genezen Deze WK laten me zien dat je niet meteen moet opgeven bij tegenslag.’’

Bovenstaand artikel is geschreven door Tessa de Wekker van het Leidsch Dagblad

Check Also

71142177_2616942051701173_4249683991214424064_o

Top resultaat op Nederlands Estafette Kampioenschap

Top resultaat op Nederlands Estafette Kampioenschap! Het was weer een mooie opening van het nieuwe …

FrenchSpainGermanEnglish