Home / Persberichten / Voor de jonge trainer Geert Janssen is Jacco Verhaeren zijn grote voorbeeld

Voor de jonge trainer Geert Janssen is Jacco Verhaeren zijn grote voorbeeld

Als zwemmer doorliep Geert Janssen bij Eiffel Swimmers PSV alle stadia van swimkick tot senior. “Ik was een redelijk goede zwemmer en haalde finales, maar ik had ook de HAVO afgerond en stond voor de keuze: zwemmen of school. Dat werd een studie Sportmanagement in Den Haag en aftrainen. Maar na mijn propedeuse begon het al weer te kriebelen.” Portret 2 van een (jonge) trainer vol ambitie.

Door Jos van Kuijeren via www.zwemkroniek.com

Via via en een aantal gesprekken zette hij zijn eerste voorzichtige stappen als trainer bij Racing Club in de Residentie, waar hij zich echt als een vis in het water voelde toen Harm Rozenga terug uit Dubai aan de slag ging in het Hofbad en hij een interne trainerscursus volgde. Vanaf dat moment rolde Janssen van het een in het ander. Met Lars Wouters, de hoofdtrainer van Racing Club ging hij mee naar Aruba om met gebruik making van o.a. video analyses te werken met de Arubaanse jeugdselectie. Die was op dat moment in voorbereiding was de CARIFTA Games, een jeugdtoernooi in het Caraïbisch gebied. Dat was eind 2013/ begin 2014.

Ontwikkelen

Nauwelijks terug uit Aruba deed zich een nieuw kans voor om zich te ontwikkelen en dus vertrok Janssen een maand later naar Beijing. Hoe dat kwam? “Racing Club heeft veel expatleden. Een familie die op het punt stond naar China te verhuizen attendeerde me op een tijdelijk baantje voor een maand en dat werden er uiteindelijk vier. Gelukkig stelde Racing Club zich best coulant op en zo kon ik aan de slag.

De internationale school (ISB) heeft 15.000 studenten, die allemaal minstens één keer in de week zwemmen. Bovendien was er een wedstrijdploeg met vijftig Amerikaanse sporters die allen terug gingen naar de USA om mee te draaien bij de Junior Nationals. Daar mocht ik ‘meelopen’ met de head-coach Nic Wilson uit Zuid-Afrika. We hadden de beschikking over een eigen 25m bad en het 50m bad was in aanbouw. Ik ben diverse keren met zwemmers naar de Watercube (het bad waar in 2008 de Olympische zwemwedstrijden werden gehouden) geweest om te trainen. Ik had kunnen blijven, maar ik koos toch voor Nederland. Het gevoel met China klopte gewoon niet

Gesterkt door de ervaringen in Aruba en China kreeg de jonge twintiger steeds meer het gevoel, dat ‘zwemmen’ zijn leven zou worden. Terug bij Racing Club kwam hij onder de hoede van Martijn van den Maagdenberg, door wie hij ook bij PSV als zwemmer gecoacht was en Hans Elzerman. “Zij waren mij echt aan het klaar stomen om verantwoordelijk trainer te worden.”

Geert Janssen Foto Kees Klerx

Terug waar het begon

Toen kwam de Swim Cup in Eindhoven 2015. “Astrid van den Hoogenband, lid van de zwemcommissie binnen PSV, kwam langs om een beetje bij te kletsen en zij bood me de kans om bij PSV te komen. De club waar ik zelf had gezwommen! Daarover heb ik lang gesproken met Racing Club in de personen van Lars Wouters en Harm Rozenga, die zich heel goed konden vinden in mijn keuze om met deze stap mijn carrière voort te zetten.”

Vijf maanden later was het zover. “Maar ik moest me wel bewijzen en dat vond ik lastig. Het begon allemaal met de B-selectie, waarmee ik lekker doorgepakt heb richting NJJK. Ja, dat was wel mooi”, blikt hij een jaar later terug. Nu Thijs Hagelstein bij het NTC van Marcel Wouda werkzaam is als assistent ben ik verantwoordelijk voor de PSV-senioren en de jeugd.

De wekelijkse hoofdmoot bij PSV omvat 19 uur zwem- en 4 uur droogtraining, terwijl Janssen ook aanwezig is bij de krachttraining van de seniorenselectie. Bovendien begeleidt hij binnen PSV drie dagen in de week 1 of 2 stagiaires vanuit de Fontys Hogeschool. Zijn trainersopleiding genoot hij binnen Racing Club en vanuit zijn opleiding Sportmanagement aan de Haagse Hogeschool volgde hij zijn specialisaties in sportcoaching en sportpsychologie.

Geert Janssen

Geert Janssen bij Racing Club

Ambitie Geert Janssen

Over zijn ambities is Geert Janssen heel openhartig en dat past wel bij iemand met een overtuiging. “Ik zou het wel heel cool vinden om van PSV echt een zwem instituut te maken met zwemmers, die stiekem al naar bijvoorbeeld een EK-limiet kijken maar nog niet binnen de KNZB-structuur passen. Begrijp me goed, ik ben géén tegenstander van de NTC’s. Er is niet één weg, die naar Rome leidt, maar er zijn meerdere manieren om te top te bereiken. Als de zwemmer de keuze maakt voor een NTC dan zet het geen kwaad bloed bij me, tenslotte zitten daar de beste coaches van Nederland. Maar als een zwemmer niet binnen de structuur tot zijn recht komt of liever een andere weg bewandelt zoals bij Lucas Greven, dan moet er een opvangnet zijn. Wij hebben bij PSV dan de beste mogelijkheid.”

Al verder pratend is wel duidelijk dat Geert Janssen net zo iets wil neerzetten als een van zijn voorgangers, Jacco Verhaeren twintig jaar geleden heeft gedaan. Vanuit verandering echt een topvereniging neerzetten door alle linies heen. “Ik ben een kind van de club en heb nog zo veel dingen te leren. Ik ben in opleiding en daarom zou ik, als ik de kans krijg, minimaal voor vier en eigenlijk voor acht jaar zeggen: nu gaan we bouwen!”

Jong

Geert Janssen is jong. 24 jaar. In mei wordt hij 25. Hij weet dat hij er jong uitziet en een beetje bravoure heeft. Daarover zegt hij: “Thijs Hagelstein was anderhalf jaar jonger dan ik nu ben, toen hij bij PSV begon. Ik neem wel een bak aan ervaring mee op deze leeftijd.”

Hij straalt enthousiasme en allure uit, deze Brabantse jongeling die als jonge twintiger genoot van het studentenleven, maar tevens tot het besef kwam dat hij zonder sport niet echt gelukkig kon zijn en een keuze maakte voor het zwemmen. Hij vindt zwemmen en het training geven geweldig en zou het ‘vet’ vinden als hij zijn baan van kan maken. Nu heeft hij er de leeftijd voor om die kans te wagen. Hij wil de zwemwereld veroveren ondanks alle zwakheden die hij bij zichzelf onderkent. En met Harm Rozenga met wie hij een toptijd had binnen Racing Club (“wij vullen elkaar echt aan”) zou hij graag nog een keer samenwerken in de (verre) toekomst.

Geert Janssen team

Geert Janssen (Links) omringd door zijn teamgenoten

Check Also

swim-den-haag-unicef

Ranomi Cup levert 18.800 euro voor Unicef op

Unicef ambassadeur ‘beduusd’ Den Haag, 8 april 2018 – Op de slotdag van de Swim …

FrenchSpainGermanEnglish