Home / Persberichten / Trainer Harm Rozenga (28): Zwemmen is mijn sociale leven, mijn hobby en mijn werk

Trainer Harm Rozenga (28): Zwemmen is mijn sociale leven, mijn hobby en mijn werk

Toen hij zestien was stond Harm Rozenga voor het eerst aan de bak, op zijn twintigste combineerde hij nog even zijn studie technische aardwetenschappen met vijf trainingen per week bij Racing Club Den Haag. Een jaar later was hij full-time bezig met zwemmen. Voor de Fries van origine betekent zwemmen werk, hobby en zijn sociale leven. Wekelijks staat hij zestien uur aan de bak, maar is in werkelijkheid zo’n zestig uur met zijn passie bezig. In het weekend van 3 t/m 5 maart natuurlijk ook bij de Swim Cup Den Haag, het vervolg op drie jaar The Hague Grand Prix.

Door Jos van Kuijeren via www.zwemkroniek.com

In 2009 verliet Harm Rozenga zijn club WVZ om zich aan te sluiten bij een groep, die een nieuwe vereniging, Racing Club, op poten wilde zetten in Den Haag. “De Familie Kotterink, Thomas Bos, Lars Wouters met wie ik bevriend was. Ik heb wel even getwijfeld of ok niet gewoon bij WVZ zou blijven; eigenzinnig als ik ben voelde ik voor het plan om een nieuwe club in te richten vanuit het niets.” Vooral met hoofdtrainer Lars Wouters klikte het. “Hij kan dingen, die ik niet kan en omgekeerd. Mijn sterke kant is bijvoorbeeld op internet allerlei technische dingen helemaal uitpluizen tot de kleinste details toe. Lars kan met een wethouder om tafel zitten en subsidie binnen halen. Ik ben niet van het praten, het netwerken of het organisatorische deel. Lars kan een club bouwen, ik kan zwemmers bouwen. Wij zijn een aanvulling op elkaar, beide is nodig als je je instituut succesvol wil maken”.

Racing Club ging in 2015 een startgemeenschap aan met DES en komt als SG The Hague Swimming uit in de competitie en bij de Nederlandse kampioenschappen.

Harm Rozenga in gesprek met pupil Chris van der Hout

Harm Rozenga in gesprek met pupil Chris van der Hout en aan de badrand tijdens eens race. @Kees-Jan van Overbeeke

Dubai

Aanvankelijk was er dus de studie aan de TU in Delft – “ik volgde zelden een college”- gecombineerd met zes keer per week een training geven. Dat veranderde toen Rozenga een baan aangeboden kreeg bij de zwemschool van Racing Club (de latere ZwemAcademie). Doel was om daar de zwemvaardigheidslessen op een hoger plan te brengen met meer wedstrijdzwemmen er in.

De voormalige zwemmer (tiende op de 200 rug bij de NK Jeugd lang bad in 2012 nog net voor de latere Olympiër Bastiaan Lijesen) kwam in contact met een club uit Dubai via een zwemmer bij Sportstarz. Zes maanden later was hij daar ook anderhalf jaar als betaalde trainer werkzaam bij een vereniging, die was ondergebracht in het Hamdan bin Mohammed bin Rashid Sports Complex (vergelijkbaar met Ahoy in Rotterdam). “Het was een mooie ervaring en financieel erg aantrekkelijk, maar echt fanatiek ging het er niet aan toe. Ik miste Racing Club, mijn vrienden en bekenden en dus besloot ik om terug te gaan.” Na Dubai ging Harm Rozenga bij Racing Club samenwerken met Geert Janssen, die bij PSV de junioren en senioren-trainer is.

Leergierig als hij toch was, volgde Harm Rozenga aan het Johan Cruijff Instituut in Amsterdam een leergang Master in Coaching, waar hij veel opstak over de manier van omgaan met sporters. “De cursusdagen waren heel zwaar, maar ik had het niet willen missen.”
Het past allemaal in zijn filosofie dat hij uiteindelijk tot de beste trainers van Nederland wil gaan behoren. Eerste stap daarin, de beste juniorentrainer.

Harm Rozenga diploma Johan Cruijf University

Harm Rozenga krijgt het Certificaat Master in Coaching uit handen van niemand minder dan de meester zelf, Johan Cruijff.

Opgegroeid bij De Granaet Dokkum

Harm Rozenga deed in zijn jonge jeugd aan wedstrijdzwemmen bij De Granaet in Dokkum. Henri Koek was een van zijn leermeesters op trainingsgebied. Wekelijks is hij nu druk met het leszwemmen op de zwemschool. Hij doet het onderdeel fase 1 en 2 van het A-diploma. “Het allerleukste wat er is. Kinderen, die bang het bad in komen en met schoolslag benen hun eerste baantje zwemmen.” Dat neemt 14 uur in beslag en op deze manier kan hij in zijn levensonderhoud voorzien, daarnaast geeft hij 5 lessen borstcrawl aan triatleten. Bij The Hague Swimming geeft Rozenga training aan minioren (4) en junioren (5) en verzorgt hij de landtrainingen. Uiteraard maakt hij schema’s, wordt er overlegd en zijn er de wedstrijden.

Daarnaast probeert hij zoveel mogelijk kennis te vergaren over trainingsleer en zwemslagen op internet. “Op een pagina van USA Swimming staan wel honderd clinics en die neem ik allemaal door. De USA deelt zoveel van zijn kennis en ik wil absoluut niets missen. Het neemt heel veel tijd in beslag om alles goed tot je te laten doordringen. Wat bijvoorbeeld is de juiste manier van schoolslag beenslag, wanneer ik deze aanleer? Ik ben er nog niet uit. Er zijn vijf Amerikaanse topcoaches, die Olympiërs hebben begeleid. En alle vijf doen ze het anders.”

Aanwijzingen via een oortje

Hoezeer Harm Rozenga een man is van de jonge generatie komt tot uiting in het werken met nieuw technologie in de training. Langs de badrand bij het inzwemmen tijdens een NJJK-sessie in Eindhoven wekt hij de schijn in zich zelf te praten: “OK, koprol komt eraan, goed uitkomen, inschatten, nee jammer, die was net mis …. Hard afzetten, en nu eerst vlinder benen, kick, kick, harder, harder, doorversnellen”. De werkelijkheid is anders. Het is een in Amerika ontwikkeld draadloos systeem (Aquacam), waarbij zwemmers in hun ‘oortje’ aanwijzingen krijgen via het microfoontje van de coach aan de kant.

Rozenga: Het is geen primeur van ons. Bij de NJJK lange baan in Dordrecht zagen we dit afgelopen zomer bij de trainers van De Houtrib en nu werkt ook Aqua-Novio er mee. Voorheen kon je alle aanwijzingen alleen maar vooraf doorgeven, nu kan het allemaal tijdens het oefenen in het water. Je kunt ze er helemaal in mee praten. Het werkt zóóó goed. Zwemmers vinden het heerlijk. We zijn begonnen met een proefkit van dik driehonderd euro. Maar het was de investering waard. We kennen de mobiele telefoon, de walkie-talkie en dit is een logisch vervolg daarvan.”

Achtergronden

Ook in de achtergronden van mondiale topzwemmers wil de gedreven trainer uit Rijswijk zich graag verdiepen. Alexander Dale Oen, de helaas in 2012 plotseling overleden Noorse wereldkampioen in Shanghai 2011 deed voor hij tot de wereldtop behoorde veel aan ballet en Olympisch kampioen en wereldrecordhouder 100 school, Adam Peaty is een voortreffelijk turner. “Wat die jongen allemaal kan aan de ringen is echt ongelooflijk.”

Check Also

swim-den-haag-unicef

Ranomi Cup levert 18.800 euro voor Unicef op

Unicef ambassadeur ‘beduusd’ Den Haag, 8 april 2018 – Op de slotdag van de Swim …

FrenchSpainGermanEnglish